Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Is het gevaarlijk als moslims religieuzer worden?

Door Afshin Ellian - 11 juni 2018

Illusionair beleid is een vorm van politiek die is gebaseerd op een geloof. Het geloof in het multiculturalisme is de basis van het tegenwoordige illusionaire beleid. Woorden als inclusiviteit en diversiteit verwijzen uiteindelijk naar een gemeenschappelijk geloof: het multiculturalisme.

In het eerste decennium van deze eeuw werden heftige discussies gevoerd over moslims en de islam in Nederland. Intellectuelen zoals Ayaan Hirsi Ali en ondergetekende werd van alles en nog wat verweten.

SPE-ISLAM-IN-NL-COVERAanbieding! Speciale Editie over de islam in Nederland is nu slechts € 4,95 (in plaats van
€ 8,95). Sla nu toe!

Het hoogtepunt werd bereikt met een uitspraak van de oud-burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. In een uitzending van het tv-programma Buitenhof verklaarde hij mijn opvattingen over islam en multiculturalisme irrelevant, omdat ik in Iran onder de islamisten een ‘trauma’ zou hebben opgelopen.

Wat was de kern van het intellectuele en politieke conflict? Ik zei dat het islamitische fundamentalisme zich in het Westen in snel tempo zou verspreiden, en dat de multiculturele ideologie die verspreiding faciliteerde.

Mijn opponenten in en buiten de academie vonden daarentegen dat moslims zoals alle andere groepen in het Westen aan secularisering onderhavig waren. Een skatende moslima met een hoofddoek in een grote stad van Nederland was al genoeg bewijs om mijn stelling te weerleggen.

In 2012 maakte het SCP een einde aan deze illusie.

In 2004 constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een voorzichtige trend naar secularisering bij moslims. Maar in 2012 kwam enigszins een einde aan deze illusie. Met de nadruk op enigszins.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.