Syp Wynia Premium Corner

Kabinet zet onze welvaart op het spel om wereld te redden

28 juli 2018

Nederland wil koploper zijn bij het aanpakken van het klimaatprobleem. Niet omdat de bevolking van Nederland dat wil, want dat blijkt nergens uit.

Nee, het is de wens van het derde kabinet-Rutte, gesteund door een royale meerderheid van de Tweede Kamer en enthousiast aan­gemoedigd door een omvangrijke klimaat­industrie. Dus moet Nederland sneller broeikasgas verminderen dan de rest van de Europese Unie, en die is al koploper in de wereld.

Die zelfgekozen rol als gidsland kost bakken met geld, dat volgens de huidige plannen vooral door de burgers van Nederland moet worden opgebracht. Burgers moeten hun huizen voor tienduizenden euro’s van nieuwe apparatuur en isolatie voorzien, terwijl zij met hogere belastingen en heffingen ook nog eens fors bijdragen aan wat de grote CO2-uitstoters (transport, industrie, elektriciteitscentrales) aan maatregelen nemen, zoals het onder de Noordzee stoppen van CO2.

Die zelfgekozen rol als gidsland kost bakken met geld, dat volgens de huidige plannen vooral door de burgers van Nederland moet worden opgebracht

De Noordzee zit niet aan de onderhandelingstafel, evenmin als de burgers van Nederland, zoveel is wel duidelijk. Dus wordt de Noordzee volgebouwd met windmolens en de Noordzee­bodem volgestopt met koolzuurgas. En ook dat wordt (grotendeels) betaald door de burgers van Nederland.

Nederlandse welvaart staat op het spel

Helpt het dan ook? Was het maar waar. In Nederland wordt de welvaart op het spel gezet om de wereld tegen hoge kosten te redden van klimaatverandering. Als het ombouwen van woningen al in de honderden miljarden gaat lopen, dan is het reëel om voor de hele klimaatneutrale operatie van het derde kabinet-Rutte uit te gaan van duizenden miljarden euro’s.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.