Jelte Wiersma

Overeenkomst Turkije is zege voor premier Rutte

Door Jelte Wiersma - 18 maart 2016

De 28 Europese regeringsleiders hebben een akkoord gesloten met Turkije over het terugnemen van immigranten uit Griekenland. Voor premier Mark Rutte (VVD), tevens tijdelijk EU-voorzitter, is dat een overwinning.

De Europese Unie heeft het zichzelf weer eens ongelooflijk moeilijk gemaakt. Door te weigeren de Schengenzone serieus te bewaken, is het wat betreft controle over immigratie afhankelijk geworden van omliggende landen. Vooral bondskanselier Angela Merkel (CDU) van Duitsland met haar IJzeren Gordijn-trauma is tegen zo’n beetje elke grens.

EU en Turkije zijn eruit: snel migranten uitwisselen
Lees verder >

Het eeuwige eenzame Turkije zag een kans en greep die met beide handen door de Europese Unie (EU) voor te stellen immigranten uit Griekenland terug te nemen. In ruil daarvoor nemen de Schengenlanden georganiseerd immigranten uit Turkije over, geven 6 miljard euro, stellen visumvrij reizen in het vooruitzicht alsook opening van EU-toetredingsonderhandelingen.

Drie winnaars

Na vijf maanden onderhandelen heeft de EU ingestemd met het Turkse voorstel. Dat leidt tot drie winnaars: Turkije, Griekenland en premier Rutte. De Turken zitten ondanks de anti-democratische politiek van president Erdogan in Brussel plots weer aan tafel.

Ook Griekenland wordt verlost uit zijn isolement. Doordat EU-landen en niet-EU-landen op de Balkan hun grenzen wél sloten, dreigt dat land te verworden tot één groot immigrantenkamp. De overeenkomst met Turkije biedt verlichting – althans, als alles gaat zoals de regeringsleiders het wensen.

Punten

Premier Rutte heeft politiek en diplomatiek punten gescoord. Mede dankzij hem is de Turkse overeenkomst tot stand gekomen. Vooral de Duitsers zijn blij met zijn bemiddeling. Ook landen als Hongarije, die de grens hebben gesloten, zijn niet ontevreden. Rutte is vóór het sluiten van de EU-buitengrens en heeft in tegenstelling tot Merkel publiekelijk geen ruzie gezocht met de Hongaren en andere grenssluiters.

Deze week in Elsevier: 13 mythes over de EU
Lees verder >

Ook de machteloos aandoende Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en zijn onhandige collega Donald Tusk van de Europese Raad hebben reden tot lachen. De EU boekt eindelijk weer eens een resultaat(je). Als alles uitpakt zoals gepland – de ‘als’ is heel groot – zal de immigratie naar Nederland afnemen. Dan scoort Rutte ook binnenlands punten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.