Gerlof Leistra

Advocaat Holleeder heeft geen andere keuze dan terugtreden

Door Gerlof Leistra - 09 mei 2016

Uitgesloten dat strafpleiter Stijn Franken de advocaat kan blijven van Willem Holleeder. Hij stond eerder diens ex bij. Die is nu kroongetuige tegen Holleeder. Tegenstrijdige belangen mogen niet.

Over de verdediging van twee cliënten in één zaak is de Friese strafpleiter Wim Anker glashelder: je kunt niet met twee benen in één kous. Bij tegenstrijdige belangen moet een advocaat één van beide – of beide – cliënten de deur wijzen.

Lastig parket

1777274-1Holleeder-biografie is het portret van een psychopaat die over lijken gaat

In het geval van Willem Holleeder is de zaak nog ingewikkelder. Hij wordt verdacht van een reeks liquidaties. Stijn Franken is zijn raadsman. Eerder was Franken echter ook de raadsman van Sandra den Hartog, de weduwe van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper. Na diens dood kreeg zij een relatie met Holleeder. Vorig jaar werd bekend dat zij, net als diens zussen Sonja en Astrid, belastende verklaringen had afgelegd tegen Holleeder.

Die ontwikkeling plaatste Franken in een lastig parket. Hij wil de verdediging van Holleeder niet neerleggen, maar kan niet anders. De tegenstrijdige belangen zijn voor iedereen duidelijk. Bij de rechter-commissaris moet Franken zijn ex-cliënt lastige vragen stellen. Hij heeft zijn positie besproken met de deken van de Orde van Advocaten, maar moet zelf beslissen.

Uitglijders

De onmogelijke spagaat van Franken doet denken aan die van de eerdere advocaat van Holleeder, de na tal van uitglijders gevallen ex-strafpleiter Bram Moszkowicz. Die stond eerder vastgoedbaron Willem Endstra tot diens dood bij. Holleeder werd destijds vervolgd voor de afpersing van Endstra. Met pijn in zijn hart legde Moszkowicz de verdediging van Holleeder neer. Hij kon niet anders.

Franken heeft een uitstekende naam als advocaat. Naast zijn praktijk is hij bovendien  hoogleraar strafrecht. Juist hij zou moeten weten dat hij zijn goede naam verspeelt als hij aanblijft als advocaat van Holleeder.

Mocht hij die beslissing zelf niet (durven) nemen, dan valt te hopen dat de Orde hem een dwingend advies geeft. Ook de goede naam van de beroepsgroep staat op het spel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.