Jelte Wiersma

David Cameron is de zoveelste met loze oorlogsdreigementen

Door Jelte Wiersma - 10 mei 2016

Het lijkt bijna of vooraanstaande Europese politici zin hebben in oorlog. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland voorspelde al militaire conflicten op de Balkan door de daar ingestelde grenscontroles, voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en zijn rechterhand Frans Timmermans voorzien oorlog als de Europese Unie uit elkaar valt.

Maandag kwam de Britse premier David Cameron met de waarschuwing dat oorlog volgt als het Verenigd Koninkrijk op 23 juni per referendum besluit de EU te verlaten.

Hoezo oorlog? Zijn deze leidende politici voornemens elkaar militair in de haren te vliegen als burgers andere opvattingen hebben dan zij over Europese integratie, democratie, immigratie en de euro?

Schaduw

Het gedreig met oorlog bestaat al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de schaduw van die oorlog en onder de Sovjet-dreiging werd schijnbaar gedacht dat dit zou werken. Sindsdien is de veronderstelling in tact gebleven dat dreigen de meest effectieve wijze om EU-integratie aan de man te brengen. 

Cameron gooit alle remmen los met doemscenario’s Brexit
Lees verder >

Ook het opbreken van de eurozone, herinvoering van grenscontroles en het beperken van EU-integratie leidt volgens regeringsleiders en EU-officials tot een Apocalyps. Dat zij dit soort dreigementen nodig hebben om hun politieke ideeën te verkopen, is onthutsend. Want de werkelijkheid lijkt eerder andersom te zijn.

De euro zorgt voor armoede en geweld in Zuid-Europa, immigratie door open grenzen leidt tot ontwrichting van wijken en armoede onder arbeidersklassen in het noorden en EU-integratie leidt tot uitholling van nationale democratieën waaraan burgers – gezien de hoge opkomstcijfers bij parlementsverkiezingen – zeer zijn gehecht.

Structureel beter

De Britse minister van Justitie Michael Gove wees er zondag nog maar eens fijntjes op dat toen de Britten weigerden de euro in te voeren, onder meer het IMF zo’n beetje de ondergang van de Britse economie voorspelde. De werkelijkheid: de Britse economie met het pond sterling presteert structureel beter dan de eurozone.

Nog eentje: Juncker zei dat een nee-stem bij het Nederlandse Oekraïnereferendum een continentale crisis zou kunnen veroorzaken. Daar blijkt nog weinig van. Burgers zijn niet gek. Zij ervaren dat de dreigementen loos zijn, vals zelfs. Daarmee wordt het politieke wapen ‘dreigen’ steeds stomper en werkt zo langzamerhand eerder contraproductief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.