Eric Vrijsen

Onthutsend, defensie kan het land niet meer beschermen

Door Eric Vrijsen - 19 mei 2016

Wat doe je als minister van Defensie wanneer je na jarenlange bezuinigingen op het militaire apparaat moet concluderen dat leger, luchtmacht en marine het nationale grondgebied niet meer kunnen verdedigen? Als je constateert dat ook de NAVO niet meer van je op aan kan?

Dan pieker je heel lang voordat je dit openbaar maakt. Ten slotte schrijf je in Bijlage 8 van het jaarverslag van je ministerie een cryptisch zinnetje.

Bekentenis

Zo formuleert VVD-minister Jeanine Hennis het in de woensdag naar het parlement verstuurde stukken: ‘De belangrijkste wijziging ten opzichte van de rapportage van september betreft de conclusie dat inzetbaarheidsdoelstelling één niet volledig haalbaar is. Een groot aantal eenheden is geoefend om de geplande missies uit te voeren, maar niet om alle mogelijke missies in het gehele geweldspectrum uit te voeren. In combinatie met de hogere gereedstellingsverwachtingen van de NAVO, heeft dit mij in de tweede helft van 2015 doen concluderen dat Defensie niet volledig voldoet aan deze inzetbaarheidsdoelstelling.’

2016-05-18 10:03:18 DEN HAAG - President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser geeft een toelichting op het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2015, het Rijksjaarverslag 2015 (de jaarverslagen van alle ministeries) en de Verantwoordingsbrief die hij met minister Jeroen Dijsselbloem (Financien) heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. ANP EVERT-JAN DANIELSRekenkamer: ministeries gaan hardnekkig de fout inLees verder >

De bekentenis staat op pagina 135 van het 147 pagina’s tellende departementale Jaarverslag. Een normaal mens moet het misschien twee keer lezen, maar het staat er echt: de overheid is niet meer in staat om zijn meest klassieke taak – het grondgebied en de bevolking beschermen tegen een mogelijke vijand – fatsoenlijk uit te voeren.

Sloopkerkhof

De discussie op het Binnenhof ging niet over deze onthutsende bekentenis, maar over de melding van de Rekenkamer dat Defensie er administratief een zootje van maakt. Er is inderdaad jarenlang bezuinigd op onderdelen, waardoor bijvoorbeeld helikopters en pantserwagens die geparkeerd staan, worden gekannibaliseerd om andere heli’s en pantserwagens aan de praat te houden. Op den duur weet niemand meer welke onderdelen aan die toestellen en voertuigen ontbreken. Zo ontstaat een sloopkerkhof. De Haagse boekhouders stellen een gebrekkige administratie vast en roepen de Kamerleden de minister ter verantwoording.

JTD_Defensiedebat-044Elsevier wil de noodzaak van een hoger defensiebudget aankaarten en organiseerde daarom een Defensiedebat. Een video-impressie vind je hier > 

De grootste schande zijn niet die administratieve tekorten. Veel erger is dat een landmachtbataljon besloot om maar te gaan lopen. Er was geen rijdend materieel meer. Alles stond stil.

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat je administratieve tekortkomingen niet oplost door ‘er meer geld tegenaan te gooien’. Dat klopt, maar die oneliner ging voorbij aan de oorzaak van de problemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.