René van Rijckevorsel

Nederland moet Duits migratieplan snel publiekelijk omarmen

07 november 2016

Het Duitse plan om bootmigranten die op de Middellandse Zee worden opgepikt, terug te leiden naar de kust van Noord-Afrika, moet zo snel mogelijk worden ingevoerd. In landen als Tunesië en Egypte kunnen dan punten worden ingericht waar de bootmigranten een eventueel asielverzoek mogen indienen.

Het plan is allereerst zeer humaan. Het zal velen ervan weerhouden om op een wrakke boot in te schepen en dus duizenden verdrinkingsdoden per jaar schelen. Dit jaar waagden al 160.000 Afrikanen de oversteek.

Bovendien zal het plan de business van mensensmokkelaars frustreren. Wie gaat er nog duizenden euro’s betalen voor een overtocht die kan eindigen op dezelfde kust als vanwaar werd vertrokken?

Door voorstel minder weerzin tegen asielbeleid

Het voorstel zal er ook toe leiden dat al in (Noord-)Afrika het kaf en het koren zich scheiden. Alleen wie echt recht heeft op asiel, zal uiteindelijk de overtocht naar Europa mogen maken. Dat betekent dat gelukzoekers uit landen als Nigeria een enkeltje Europa via de Middellandse Zee op hun buik kunnen schrijven.

Het plan kan er ook voor zorgen dat het Europese asielbeleid ruimhartig kan blijven voor echte vluchtelingen. Nu sleept Frontex alle boten naar Europa, omdat er zich tussen de honderden passagiers wel eens vluchtelingen zouden kunnen bevinden. Met als gevolg dat vooral Italië te maken heeft met een invasie van economische migranten die in het kielzog van de mogelijke vluchtelingen binnenkomen. Hierdoor ontstaat steeds meer publieke en ook politieke weerzin tegen het asielbeleid an sich.

Rutte en Koenders moeten het plan dus steunen

Er is kortom niks tegen in te brengen. Het plan wordt overigens al jaren gepropageerd door Elsevier.

Hopelijk zal Nederland bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en premier Mark Rutte (VVD) snel publiekelijk steun verlenen aan de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, die met het voorstel kwam, en er mede zorg voor dragen dat de maatregelen zo snel mogelijk van kracht worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.