Afshin Ellian Afshin Ellian

Partijdige media droegen ongewild bij aan succes Donald Trump

Door Afshin Ellian - 11 november 2016

Donald Trump heeft zijn verpletterende overwinning te danken aan de mainstream media, schrijft Afshin Ellian. Ook in Nederland waren de media partijdig, en de pers presenteerde onware feiten en pertinente onzinnige beweringen.

‘Zowel extreemrechts als de Biblebelt blijken goeie vrienden voor Donald Trump. Hij won de verkiezingen mede dankzij deze twee groepen. De grote vraag is, wat willen ze ervoor terug. De campagne van Donald Trump stond onder invloed van racistische en extreemrechtse groepen, waaronder de Ku Klux Klan, de vraag is in hoeverre deze groepen de wind in de zeilen krijgen, nu hun man is verkozen tot de president.’

Wie zou dit hebben uitgesproken? U zult denken dat deze bloemrijke zinnen komen uit de mond van een halfdronken extreemlinkse figuur in een kraakpand, terwijl de spreker een toost uitbracht op Mao en de natuur. Dat is niet het geval. Deze woorden werden juist dankzij uw belastinggeld uitgesproken.

VPRO: onware feiten en pertinente onzinnige beweringen

Deze diarree van woorden viel te horen in de opening van het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland.  De VPRO pretendeert de sponsor van de vooruitgang te zijn: ‘De VPRO werpt zich op als sponsor van nieuwsgierigen en dromers. De durvers en de doeners. Want zij vertellen de verhalen die de wereld vooruithelpen.’

Nu weten we wat de vooruitgang betekent: onware feiten en pertinente onzinnige beweringen. De Ku Klux Klan en extreemrechts zijn in Amerika niet in staat om een presidentskandidaat aan de overwinning te helpen. Dat weet iedereen. En de stelling dat de aanstaande president van Amerika de vertegenwoordiger is van de Ku Klux Klan en extreemrechts, is het bewijs van een acute vorm van ontoerekeningsvatbaarheid.

Nederlandse media waren niet professioneel

De meeste, en vooral de heersende Nederlandse media waren tegen Donald Trump. Zelfs een verstandige journalist als Twan Huys van tv-programma Nieuwsuur was niet bij machte om op een professionele wijze en met de nodige nieuwsgierigheid de Amerikaanse verkiezingen te verslaan.

Vaak werden obscure en weinig welbespraakte personen als aanhangers van Trump aan het woord gelaten. Trumps thema’s als islam, jihadisme en illegale immigratie werden niet of nauwelijks op een eerlijke wijze onderzocht.

Na de overwinning van Trump ging Nieuwsuur haastig op zoek naar twee commentatoren van de andere kant van het spectrum, te weten Paul Scheffer en Syp Wynia, om in een uitzending zonder stoorzenders in alle rust de thema’s van Trump te analyseren. Dat hadden ze weken geleden kunnen doen. Mosterd na de maaltijd!

CNN koos voor de Noord-Koreaanse aanpak

Een aantal keren heb ik ook CNN bestudeerd. Daar hadden ze de stijl van de Noord-Koreaanse media overgenomen: in de laatste weken zijn bijna alle optredens van Hillary Clinton inclusief voorafgaande toespraken integraal uitgezonden. Met integraal bedoel ik ruim één uur.

Donald Trump kwam alleen ter sprake om daarna door de bevriende commentatoren afgemaakt te worden. Deze houding gold bijna voor alle grote media. Ze dachten echt dat hun kandidaat Hillary Clinton zou winnen. De schok was groot, toen ze hadden ontdekt dat de tegenkandidaat overtuigend (qua aantal kiesmannen) had weten te winnen.

Demonisering en uitsluiting van andere meningen was zinloos. Ook de banken en multinationals stonden achter Hilary Clinton en niet achter multimiljonair Donald Trump.

Media dreigen hun gezag buiten eigen kring te verliezen

De Amerikaanse kiezers hebben ook de heersende progressieve media in Amerika en Europa weggestemd. Al die negatieve publiciteit was de enige vorm van massale publiciteit die Trump ontving. Het is dus urgenter dan ooit dat media zich gaan verdiepen in de zorgen van mensen die op Trump hebben gestemd. De Amerikaanse en Europese progressieve media dreigen hun gezag buiten hun eigen kring te verliezen.

Twee politieke reacties vielen mij op. Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, heeft zich ooit vergeleken met president Barack Obama: omdat ook hij zonder vader is opgegroeid. Geen sterk argument. Ik zou mezelf dan met de profeet Mohammed kunnen vergelijken, omdat ook ik geen ouders heb. Dan ben ik een echte snotneus!

Hoezo vergelijkt Jesse Klaver zich met Obama?

Maar in tegenstelling tot president Obama reageert hij in militante bewoordingen op de gekozen president: ‘Trump staat voor een politiek die mensen tegen elkaar opzet in plaats van bij elkaar brengt, die klimaatverandering negeert in plaats van aanpakt, die een campagne voerde bol van leugens, seksisme en gescheld. Ik maak me zorgen over wat dat betekent voor de Verenigde Staten en voor de wereld.’

President Obama, met wie Klaver zich vergelijkt, biedt juist alle steun aan de aanstaande president en legt de verliezers uit dat de verliezers niet teleurgesteld moeten zijn. Dat is immers onderdeel van de democratie.

Ook Pechtold heeft geen respect voor de democratie

De leider van de Democraten 66, Alexander Pechtold, toont elke keer aan dat uitgerekend hij geen respect voor de democratie heeft: ‘Ik voelde me vanochtend heel erg beroerd. Deze man staat voor alles waar ik niet voor sta: discriminatie, uitsluiten, pessimisme. Ik wil niet dat dit hier ook gaat gebeuren.’

Al deze vreselijke handelingen heeft de aanstaande president Trump nog helemaal niet gepleegd. Hij is nog niet eens geïnstalleerd. Pechtold wekt de indruk dat hij een democratische uitslag alleen wil respecteren, als deze overeenkomt met zijn politieke voorkeur.

Dit zou anders geweest zijn als er aanwijzingen waren dat de democratische winnaar van plan is om de democratie om zeep te helpen. Vooralsnog is dat niet het geval. Pechtold praat vrij stoer als het om de Amerikaanse president gaat. Maar we horen hem niet als een despoot via de zogenaamde verkiezingen aan de macht komt. Pechtold zei kort na de schijnverkiezingen in Turkije niks.

Dankzij deze ‘sponsors van de vooruitgang’ kon Trump winnen

Pechtold moest als democraat blij zijn dat de verkiezingen in Amerika op eerlijke en vooral vreedzame wijze zijn verlopen. En wat de daden van de aanstaande president betreft, had hij moeten zwijgen zolang Trump geen president is.

Tja, waar ben ik nou mee bezig? Geboren en getogen Nederlanders de les lezen over de democratische omgangsvormen. Ze zijn allemaal de sponsors van de vooruitgang. En dat heeft geresulteerd in de overwinning van Donald Trump.

Het is opvallend dat Trump de heersende media van Amerika en Europa nog niet heeft bedankt voor zijn verpletterende overwinning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.