Afshin Ellian Afshin Ellian

Waarom Moslimbroeders op terreurlijst dienen te staan

Door Afshin Ellian - 10 februari 2017

In Amerika is een discussie gaande over de vraag of de Moslimbroederschap en de Revolutionaire Garde van Iran als terroristische organisaties mogen worden beschouwd. Je moet echt aan amnesie lijden om deze vraag te stellen. In Teheran wordt vandaag de overwinning van de islamitische revolutie herdacht.

In 1962 kondigde de sjah van Perzië een aantal cruciale hervormingen aan: de herverdeling van grond (einde van het feodalisme), meer rechten voor arbeiders en hervorming van het familierecht (meer rechten voor vrouwen), en de toelating van vrouwen in de politiek, rechterlijke organisatie en andere instanties.

Imam Khomeini kwam in 1962 in opstand tegen deze hervormingen en tegen een verdrag met Amerika inzake de vervolging van Amerikaanse militairen in Iran. Mocht in Iran een Amerikaanse militair een strafbaar feit plegen, dan zou hij niet voor de Iraanse rechter, maar voor de Amerikaanse rechter moeten verschijnen. Dit vond Khomeini onaanvaardbaar en in strijd met de islam. Tijdens de onrusten kwam een aantal burgers om het leven. Khomeini werd gearresteerd en naar een grote villa gebracht, die door de militairen werd bewaakt.

Khomeini’s brief aan J.F. Kennedy

Khomeini had onbelemmerd toegang tot zijn familie en vrienden. Hij schreef ook een brief aan de Amerikaanse president John F. Kennedy. Dat weten we nu pas. Het CIA-document is in 2005 vrijgegeven, maar pas in 2016 opgemerkt door de BBC. De brief dateert uit 1963. Khomeni schreef dat hij niet tegen de aanwezigheid van Amerikanen in Iran was. Hij vond de aanwezigheid van Amerika in Iran noodzakelijk om de invloed van de Sovjet-Unie en de Britten in Iran tegen te gaan.

Ook benadrukte Khomeini in zijn brief de samenwerking met andere geloofsrichtingen, vooral het christendom. Deze vriendelijke brief moesten het CIA-station en de ambassade van Amerika in Iran doen vergeten wat Khomeini één jaar eerder had gezegd: ‘Amerika is slechter dan Engeland, Engeland is slechter dan Amerika, en de Sovjet-Unie is nog slechter.’ President Kennedy las deze brief naar alle waarschijnlijkheid nooit. Hij kwam een paar weken later om het leven bij een aanslag.

De rest is bekend. Radicale moslims zijn niet aan waarheid gebonden. Ze willen de macht in handen krijgen en dan hun tegenstanders uitroeien. De eerste twee verkiezingen in het islamitische Iran waren democratisch. Toen ze de absolute macht in handen kregen, was er geen behoefte meer aan echte verkiezingen. Dit was het einde van de democratie. De Moslimbroeders streven naar hetzelfde doel: de heerschappij van sharia en de strijd tegen de ongelovigen en afvalligen.

New York Times vindt de Moslimbroederschap gematigd

Ondanks al deze kennis en historische gebeurtenissen keert de Amerikaanse krant The New York Times (NYT) zich in een hoofdredactioneel artikel tegen de plaatsing van de Iraanse Revolutionaire Garde en de Moslimbroederschap op de Amerikaanse terreurlijst:

‘Is President Trump trying to make enemies of the entire Muslim world? That could well happen if he follows up his primitive ban on refugees and visa holders from seven Muslim nations with an order designating the Muslim Brotherhood — perhaps the most influential Islamist group in the Middle East — as a terrorist organization.’

De NYT denkt dat de hele islamitische wereld achter de Moslimbroederschap staat. Als dit waar is, dan hebben we een heel groot probleem. Kennelijk beschouwt de NYT deze kweekvijver van het islamitische terrorisme als gematigd.

Dan was ook Khomeini een gematigde moslim. Khomeini pleegde zelf geen terreur. Hij propageerde in openbaar het vreedzame verzet tegen de sjah. Pas na de islamitische revolutie zijn zijn indirecte connecties met de islamitische terreurorganisaties openbaar gemaakt. Terwijl de sjah’s inlichtingendiensten en de CIA dachten dat deze terreurgroepen slechts door Khomeini werden geïnspireerd.

Moslimbroeders hebben al veel terreurgroepen voortgebracht

De NYT voert nog twee andere argumenten aan. De Moslimbroeders zijn wijd verspreid en hebben banden met de Turkse regering. Maar dan is de oplossing toch heel simpel? De Turkse staat moet zijn banden met deze terreurorganisatie verbreken. Het laatste argument van NYT lijkt op het Stockholmsyndroom: ze zouden bij plaatsing op de terreurlijst voor geweld kunnen kiezen!

Trump verliest beroep inreisverbod: dit zeggen de rechters

Dit argument kan ook in de maffiazaken worden gebruikt. Dan wordt niet de maffia maar de politie verantwoordelijk gehouden voor het maffiageweld.  De Moslimbroeders plegen nu al geweld en zij hebben vele terreurgroepen voortgebracht: Hamas, Al-Qa’ida, Al-Nusra et cetera.

De ‘vreedzame’ Khomeini die ooit een vriendelijke brief aan president Kennedy schreef, richtte na zijn revolutie een speciaal leger op: de Islamitische Revolutionaire Garde. Deze Garde heeft tot taak om de islamitische revolutie te verdedigingen, andersdenkenden te onderdrukken en het verspreiden van de islamitische revolutie buiten Iran. Daarnaast is er nog een Iraans nationaal leger.

De Revolutionaire Garde beschikt ook over een buitenlandse divisie: Quds. Deze organisatie is wereldwijd actief: in Libanon, de Gazastrook, Irak, Syrië, Venezuela, Soedan, Jemen enzovoort. President Trump speelt met de gedachte om ook deze organisatie op de terreurlijst te zetten. Dat is legitiem en ook nog effectief.

Het hoofdredactionele artikel van The New York Times deed me denken aan het meesterwerk van Michel Houellebecq, Soumission, oftewel onderwerping. Dit heette vroeger de politiek van appeasement. Amerika moet juist de Revolutionaire Garde en Moslimbroederschap op de terreurlijst zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.