Jelte Wiersma

Brexit: een slechte dag voor Nederland

Door Jelte Wiersma - 29 maart 2017

De Britse premier Theresa May roept vandaag artikel 50 in waarmee ze formeel aankondigt dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Een slechte dag voor het pro-Britse Nederland. Maar het is onze eigen schuld.

Sinds de voorloper van de Europese Unie in 1950 met het Verdrag van Brussel in de steigers is gezet, heeft Nederland geprobeerd het Verenigd Koninkrijk binnenboord te halen.

Premier Willem Drees (PvdA) was ronduit sceptisch over het continentale project van Frankrijk en West-Duitsland. Daarbij kwam dat de Britten Europa van de ondergang hadden gered en pro-vrijhandel zijn.

Nederland had veel profijt van de Britten

Sinds de Britten in 1973 lid werden, waren zij de leiders van het pro-vrijhandelsblok binnen de EU, met Nederland en de Scandinavische landen als steunpilaren. De welvarende landen met oude en stabiele democratieën en rechtstaten, vonden elkaar onder Britse leiding. Daardoor kantelde de EU. Het corporatistische Duitsland en etatistische Frankrijk werden op het succesvolle spoor van vrijhandel gezet. Het open Nederland heeft daar geweldig profijt van gehad.

Maar de Britten kregen stank voor dank. Hun waarschuwing dat de euro onverstandig was, werd genegeerd. Ook de gerechtvaardigde Britse wens om bijvoorbeeld immigratie te beperken stuitten bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel op een ‘nein’.

Maar Nederland steunde de Britten niet

De Britten kregen geen steun van Nederland. Ook het terechte Britse verzet tegen de benoeming van eurofiel Jean-Claude Juncker uit Luxemburg tot Commissievoorzitter kreeg geen Nederlandse steun. ‘Wij zijn het altijd eens met de Britten maar we doen wat de Duitsers willen,’ zei een Nederlandse diplomaat tegen Elsevier.

Deze lafheid zal Nederland misschien niet op korte termijn schade doen. Maar op lange termijn zal Nederland de afwezigheid van de diepgewortelde democratische Britse reflexen en vrijhandelsopvattingen in de EU node missen. Het is onze eigen schuld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.