Arendo Joustra

CDA kan impasse in formatie doorbreken

Door Arendo Joustra - 22 mei 2017

D66 maakt de formatie van een nieuw kabinet erg moeilijk door zeer openlijk te laten blijken dat ze een coalitie met de ChristenUnie niet zit zitten. Zo’n kabinet zou ‘onwenselijk’ zijn en besprekingen zouden toch tot niets leiden.

Geen handige zet van D66. Dit soort hooghartig gedrag vertoonde  de PvdA in 1977 in de richting van het CDA. Het leidde uiteindelijk tot een kabinet van CDA en VVD, zonder de PvdA.

Dat zal D66 niet zo snel overkomen, maar je gesprekspartner bij onderhandelingen als ‘onwenselijk’ wegzetten, is nooit handig. Dan maak je het wel erg persoonlijk.

CDA als reddende engel

Hoe kan deze impasse worden doorbroken? Het beste is natuurlijk dat D66 op haar opmerkingen inslikt of zegt dat ze verkeerd begrepen is, of dat ze zo niet waren bedoeld. Voor een pragmatische partij als D66 moet dat niet al te moeilijk zijn.

En anders moet het CDA maar de reddende engel zijn. Het is voldoende als een kopstuk uit het CDA zegt dat met het CDA in de regering nooit een wetsvoorstel zal komen dat mogelijk moet maken ‘voltooid leven’ te beëindigen.

Fractieleider Sybrand Buma kan het zelf zeggen, maar beter is het om dit over te laten aan een CDA’er die niet direct bij de onderhandelingen is betrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.