Foto www.marcobakker.com Afshin Ellian

Baudet is een verademing. Houd eens op met die karaktermoord

Door Afshin Ellian - 04 augustus 2017

De elite weet geen raad met hem. Thierry Baudet is een fenomeen, een politiek fenomeen. Daarom is hij een belangrijk doelwit. Hij wordt permanent aangevallen door de spreekbuizen van het establishment.

Met verbijstering en ongeloof aanschouwde men de stormachtige opkomst van Thierry Baudet. In de Volkskrant en andere media werd de vraag gesteld of Baudet een extreem-rechtse politicus is. Ik weet dat u nu vreselijk aan het lachen bent. Ja, ze zijn dom, heel dom. We maken immers deze vruchteloze strategie al voor zoveelste keer mee.

De discussie of iemand extreem-rechts is, wordt ook (pseudo)wetenschappelijk gevoerd. Men wil niet begrijpen dat de wetenschap niets te zeggen heeft over de politieke kwalificatie van een democratische politicus. Daarover kan men slechts een opinie hebben. En het is niet makkelijk om een gefundeerde opinie te hebben over een politicus of een politieke beweging. Door een quasiwetenschappelijke analyse te maken van een politicus, brengt men de wetenschap alleen maar in verlegenheid.

Lees dit uitgebreide profiel van de FvD-voorman. De methode-Baudet: eendagsvlieg of blijvertje?

Karaktermoord

Hetzelfde proces hebben we meegemaakt met Pim Fortuyn. Ook hij werd onderworpen aan een extreem-rechts-onderzoek. Daarna was Geert Wilders (PVV) aan de beurt. Hoe meer ze over Wilders schreven, hoe populairder Wilders werd onder een deel van de bevolking. Nu heeft men gekozen voor de juridische uitschakeling van Wilders. Ook deze strategie zal mislukken. Om met de Franse filosoof Claude Lefort te spreken: laat de democratie zich niet reduceren tot juridische principes en kaders.

De tegenstanders van Baudet zijn ook bezig met karaktermoord. Ook dit is een oude strategie. Baudet zou een vreselijke antivrouwfiguur zijn. Hebben deze lieden ooit een bijeenkomst van Baudet bijgewoond? Overal zien we jonge vrouwen. Ongetwijfeld heeft Baudet domme en weleens provocerende uitspraken gedaan. Maar met karaktermoord in het tijdperk van de sociale media zal men niet meer kunnen bereiken dan zijn eigen krant (parochie). Houd toch op met die karaktermoord op Baudet!

Onder Poetin zou Baudet al lang in de gevangenis zijn terechtgekomen. Thierry, laat je dus niet misleiden door Russische propaganda

Wees inhoudelijk

De opiniemakers en journalisten die geen journalist zijn, moeten de opvattingen van Baudet, de juistheid en het nut daarvan, ter discussie stellen. Dat zou tot een vruchtbare gedachtewisseling kunnen leiden. Zo werkt de democratie: met een publiek debat ter verheldering van de kwaliteit en de juistheid van argumenten en analyses. Dit is kennelijk een brug te ver voor de meeste media. Dat weet Baudet ook.

Thierry Baudet negeert de media van het establishment. Hij vernedert en provoceert ze. Waarom doet hij dat? Baudet heeft ontdekt dat hij niet afhankelijk is van de traditionele media. Hij gebruikt oude en nieuwe politieke technieken. Daarbij kunnen we denken aan de talloze bijeenkomsten die hij organiseert. Hij is continu in contact met zijn kiezers. Hij discussieert met hen en motiveert ze. Dat is wat de traditionele partijen niet meer doen: week in week uit in gesprek zijn met burgers. Hij brengt enthousiasme en beroering teweeg bij zijn toeschouwers en toehoorders. Hij vreest de kiezers niet. Zijn beweging moet juist daarom door de media en bestaande partijen worden bestudeerd. Er valt veel te leren van Baudet.

Forum voor Democratie (FvD) gebruikt ook nieuwe politieke technieken. Hij zet de sociale media in. De meeste bijeenkomsten van Baudet zijn live te volgen via Facebook of YouTube. De NPO of de sites van de kranten heeft Baudet niet nodig. Om in de sociale media succesvol te zijn, heeft een politicus een groep jonge en enthousiaste kiezers nodig. Die heeft FvD al lang gevonden.

Dit enthousiasme ontbreekt bij de traditionele partijen. Ik denk zelfs dat de traditionele partijen politiek enthousiasme als een onwenselijk verschijnsel zien. Carla Joosten schreef voor Elsevier Weekblad een onpartijdige en professionele analyse van Thierry Baudet en zijn beweging. Joosten behoort tot de categorie journalisten voor wie we alleen maar respect kunnen hebben. Een echte journalist is geen opiniemaker, maar een nieuwsgierige en onpartijdige onderzoeker.

Oog voor lotsverbondenheid

Baudet is een geboren retoricus. Daarover zegt Marije Alma in het artikel van Joosten dan ook dat Baudet geen mediatraining nodig heeft, waaraan veel politici zich wel onderwerpen: ‘Zijn manier van spreken, rustig en niet boos, is een verademing.’ Alma verzorgt presentatietrainingen voor politici en andere behoeftigen.

Wel vind ik dat Baudet meer oog moet hebben voor principes, zoals de lotsverbondenheid van de democratische landen die de vrije wereld vormen. En daartoe behoort Rusland beslist niet. Thierry Baudet zou onder Vladimir Poetin al lang in de gevangenis zijn terechtgekomen.

Thierry, laat je dus niet misleiden door de Russische propaganda!

Daarnaast mis ik de concrete voorstellen en gedachten omtrent de strijd tegen de politieke islam en de verspreiding daarvan in Nederland in de vorm van salafisme. Het komt wellicht later.

Thierry Baudet is inderdaad een verademing in een grijs politiek klimaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.