Afshin Ellian Afshin Ellian

Pas op voor progressie van Europese jihadisten

Door Afshin Ellian - 25 augustus 2017

Het is geen goede tijd voor geintjes en pubergedrag, want er heerst intense waakzaamheid over Europa. Alles wat ook maar enigszins dreigend is, wordt serieus genomen. De terreurdreiging in Rotterdam, die geen dreiging was, is een recent voorbeeld van die waakzaamheid.

Wegens een vermeende terreurdreiging werd het concert van muziekband Allah-Las in Rotterdam afgelopen woensdag op het laatste moment afgelast. Een grappige naam: de Allah-Las. Volgens Miles Michaud, een van de oprichters van de groep, hebben ze voor ‘Allah’ gekozen, omdat ze een ‘heilig klinkende’ naam wilden. De naam is dus echt een verwijzing naar Allah.

Allah’s naam zorgt bij sommige moslims niet voor veel heiligheid maar juist voor terreurdaden. Hoewel de daders zelf hun terreur in naam van het Opperwezen als een heilige daad beschouwen. Er is nu ook een imam omgekomen bij een terreuroperatie. Het derde lijk dat werd gevonden in de Catalaanse plaats Alcanar is van een imam. Hij kwam om in zijn eigen, onverwacht ontplofte bommenfabriek.

Er zijn weinig gevallen bekend van imams die bij een jihadoperatie om het leven komen. Zij zijn er om anderen te rekruteren voor de jihad of om moslims van een land op te hitsen tegen de regering of een andere publieke instantie, zoals de media.

De imam die ooit werd veroordeeld voor hasjsmokkel

In Spanje leidde imam Abdelbaki Es Satty geestelijk en operationeel de jihad van een terreurcel waarvan de leden door hemzelf waren gerekruteerd. De imam was in België niet onbekend. Es Satty preekte in 2016 gedurende drie maanden in een Belgische moskee in de Brusselse randgemeente Diegem. Uit het onderzoek is gebleken dat hij geen rol speelde in de terreuracties in België en Frankrijk. De Belgische moskee wilde van hem een verklaring omtrent goed gedrag. Daaraan wilde hij niet meewerken. Volgens de Belgische media had de imam een strafblad.

De imam werd ooit wegens de smokkel van 12 kilo hasj in Spanje veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. In België werd hij niet aangesteld als imam. Hij sprak slechts Spaans en Arabisch en geen Frans of Nederlands. Wel wisten de Belgische media op gezag van de Spaanse media te berichten dat Es Satty in de Spaanse gevangenis bevriend raakte met Rachid Aglif. Deze man werd tot 18 jaar veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de aanslagen in Madrid in 2004. Kennelijk hebben de Spanjaarden geen aparte afdeling voor terroristen. Es Satty was toen nog geen jihadist.

De ouders van de opgehitste jihadisten waren weerloos

In het Spaanse stadje Ripoll was Abdelbaki Es Satty de imam van de lokale moskee voor 900 moslims. Daar rekruteerde hij een aantal jongens voor het plegen van een jihadistische aanslag. Ogenschijnlijk is het niemand opgevallen, al hebben de familieleden van die jongens naar alle waarschijnlijkheid wel gemerkt dat hun kinderen van gewone in salafistische moslims transformeerden.

Maar de ouders waren weerloos. Omdat een salafistische moslim een moslim is die alle regels van de islam in acht neemt. Daartegen kunnen moslimouders nauwelijks bezwaar maken. Doen ze dat, dan worden ze als afvalligen beschouwd. Er is nog een reden die de zaak complex maakt voor ouders: het salafisme is geen verboden beweging in Europa. Onder het mom van godsdienstvrijheid worden het getolereerd. Hoe zouden de ouders daarop hun kinderen moeten aanspreken? De wet heeft het niet verboden. Zie hier, waarom ik voor het uitroeien van het salafisme in Europa ben. Het is uiteindelijk een vuurgevaarlijke beweging.

Ze hadden ook tot het Spaanse leger kunnen toetreden

Het islamitische terrorisme begint zich te modificeren. Ze hebben geleerd hoe ze de omgeving volledig kunnen misleiden. Nu moeten alle alarmbellen afgaan. Straks hebben we te maken met moslimjongeren die hun radicaliteit met succes kunnen verbergen voor de omgeving en voor de overheid. Deze jongens zouden kunnen toetreden tot politie of leger van Spanje. Wat ze gelukkig nog steeds missen, is de bekwaamheid in omgang met explosieven en geduld. Maar ook op dit gebied zullen ze ooit vooruitgang boeken.

De imam is in zijn eigen duivelse plannen in de rook opgegaan. Dit is een soort natuurlijke gerechtigheid. Toch wist hij kwaad aanrichten: 15 doden in Barcelona. Dat hij ooit hasj heeft gesmokkeld, weerhoudt hem (en niemand) ervan om later een vrome jihadist te worden. De jihad in Afghanistan en Pakistan wordt deels gefinancierd door handel in verdovende middelen: opium, hasj en heroïne. Mensenhandel en handel in verdovende middelen vormen de belangrijkste financiële bronnen voor de jihadisten.

Meer controle en spelregels zijn nodig voor imams in Europa. Eigenlijk moeten de overheden namen, adressen en antecedenten van alle imams bijhouden. Pas op voor de voortdurende progressie en modificatie bij de Europese jihadisten. Van onze overheden mogen we waakzaamheid en daadkracht verwachten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.