Redacteur Carla Joosten Carla Joosten

Laffe Thierry Baudet duikt voor debat

05 februari 2018

Naar de politie stappen om een collega-politicus aan te geven wegens smaad en laster. Zo ver is het intussen gekomen met het lot van het vrije woord in Nederland.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet leek niet onmiddellijk een politicus die zich hiertoe zou verlagen. Hij maakt zelf van zijn hart geen moordkuil, twittert erop los en attaqueert zijn collega’s.

Geen probleem. Laat het maar knetteren, dan weet eenieder waar de politici voor staan. Zo redeneert Baudet blijkbaar niet. Dat ook anderen de vrijheid nemen om te zeggen wat ze willen, gaat hem blijkens zijn gang naar de politie te ver.

Hij vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) hem demoniseert.

Eerder geschreven door Carla Joosten: 

De methode-Baudet: eendagsvlieg of blijvertje?

‘Er bestaat een verschil in IQ tussen volkeren’

Ollongren zei bij de Dales-lezing in Nijmegen dat Forum voor Democratie de kernwaarden van Nederland aantast en daarbij verder gaat dan de PVV van Geert Wilders. ‘Forum lijkt geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.’

Ollongren doelde op uitspraken van het Amsterdamse kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing, die in 2016 zei dat er een ‘verschil in IQ is tussen volkeren’. De partijgenoot van Baudet voegde eraan toe: ‘Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren, maar dat is niet zo.’

Ook viel Ollongren over eerdere uitspraken van Baudet over de ‘homeopathische verdunning’ van Nederland door immigratie.

Baudet ontbreekt vaak bij debat in Kamer

Het is het goed recht van een politicus om collega’s aan te vallen op wat die te berde brengen. Sterker: dat is waar het in politiek debat om draait en dan bij voorkeur in de Tweede Kamer. Maar daar ontbreekt Baudet nu juist vaak.

Met de gang naar de politie wordt het debat in de kiem gesmoord. Baudet gaf er eerder vorige week ook al blijk van dat hij de discussie graag ontloopt toen hij tijdens een debat in de Amsterdamse Stadsschouwburg weigerde in te gaan op de uitspraken van Ramautarsing.

FvD is slechts bezig met aandachttrekkerij

Het zou het debat ten goede komen als de politicus zo moedig was inhoudelijk in te gaan op de opvallende uitspraken van hemzelf en Ramautarsing. Nu lijkt het erop dat de FvD-politici slechts bezig zijn met aandachttrekkerij.

Door te duiken voor het debat en naar de politie te gaan als een ander juist wel discussie wil, reageert hij als het kind dat op straat uitdeelt maar meteen naar zijn moeder rent als hij zelf ook eens doelwit is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.