Geerten Waling Premium Corner

Boekenweek verhult duistere kanten van het boekenvak

Door Geerten Waling - 20 maart 2018

Gelukkig, de Boekenweek is weer voorbij. Het is altijd een wat ongemakkelijk feestje van het boekenvak vol zelffelicitatie en gewichtigdoenerij van schrijvers en andere socialites, uitgevers, boekwinkels.

De boekenmarkt zit in de lift! Dat roepen althans de opgetogen uitgevers, die elkaar op de schouders slaan op het Boekenbal omdat er eindelijk weer een procentje groei is geconstateerd. Maar boeken kopen is niet hetzelfde als ze lezen. En de boekenmarkt floreert vooral door verkapte subsidie (lage btw) en protectionisme: de vaste boekenprijs.

Anderhalve week geleden was ik op het Boekenbal. Mijn eerste keer, na zes boeken. Mijn ‘ontmaagding’, schijn je dan te moeten zeggen. De opgepompte sfeer paste perfect bij de reputatie. Er was een obligaat thema, ‘natuur’, dus veel bezoekers droegen bonte bloemen of kekke dierenprints. Even lekker gek doen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.