Elif Isitman Premium Corner

Dwepende Jinek zakt door ijs in interview met Clinton

Door Elif Isitman - 14 maart 2018

Het met veel bombarie aangekondigde televisiegesprek tussen Eva Jinek en Hillary Clinton liep uit op een deceptie. Jinek maakte geen geheim van de heldenrol die Clinton voor haar vervult. Een gemiste kans.

Jineks interview was niet meer dan een samenvatting van het vraaggesprek dat Clinton eerder al gaf aan CNN-presentator Anderson Cooper. Belangrijkste gespreksiteam was What Happened, het boek dat Clinton schreef naar aanleiding van haar verlies bij de presidentsverkiezingen. In het interview met Cooper, in september, was Clinton tenminste nog bevangen door boosheid en ongeloof over haar verlies en, meer nog, over de winst van Donald Trump.

Dat ongeloof heeft intussen plaatsgemaakt voor berusting, waarbij Clinton nog altijd gelooft dat ‘dit niet een tweede keer kan gebeuren’.

Talkshowkoningin Jinek stelde teleur. Met haar emotionele en complimenteuze vraagstelling (‘Wat zou je moeder hebben gezegd?’, ‘Is het niet gewoon zo dat iedereen geïntimideerd is door sterke en ambitieuze vrouwen?’) wist ze weinig nieuws uit de verliezende presidentskandidaat te trekken.

Maar erger is dat Jinek haar objectiviteit (of schijn daarvan) liet varen. Ze schaarde zich zonder schroom in het kamp van Clinton, en maakte er geen geheim van dat ook zij niet op een tweede termijn van Trump zit te wachten.

Jinek schilderde Clinton af als ‘good guy’

Daarmee presenteerde ze zich net als de nieuwslezers en journalisten van linkse Amerikaanse media, die zich van begin af aan expliciet en als vanzelfsprekend kantten tegen Trump, en Clinton per definitie als ‘the good guy’ afschilderen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.