Robbert de Witt Premium Corner

Poetins enige vijand: desinteresse

Door Robbert de Witt - 17 maart 2018

Of Vladimir Poetin wordt herkozen, is amper een serieuze vraag. Toch kunnen de presidentsverkiezingen deze zondag nog spannend worden voor de autocraat in het Kremlin.

Op het oog zijn we deze zondag getuige van wel heel saaie verkiezingen in Rusland. Er is immers geen hond die twijfelt aan de uitkomst: voor de vierde keer wordt Vladimir Poetin (65) gekozen tot president van het (in oppervlakte) grootste land op aarde.

Uit het weekblad:

De mannen rond Poetin

Poetin

President Poetin wordt vaak neergezet als ijskoude alleenheerser in het Kremlin, een beeld dat hij zelf cultiveert. In werkelijkheid wordt Rusland bestuurd door een bont gezelschap van oud-spionnen, oligarchen, judovriendjes en generaals.

Serieuze rivalen van Poetin?

Uit de laatste peiling blijkt dat Poetin kan rekenen op 69 procent van de stemmen. Omdat ‘de Russische oppositie’ in het Westen relatief veel aandacht krijgt, zou je denken dat Poetin serieuze rivalen heeft. Maar zijn voornaamste concurrent, communist Pavel Groedinin, haalt volgens de voorspellingen amper een tiende van het aantal stemmen voor Poetin.

Het kan natuurlijk anders lopen – hoe vaak zaten opiniepeilers er naast, de afgelopen jaren? Maar in Rusland ligt dat niet erg voor de hand.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.