Arend Jan Boekestijn Premium Corner

Wie zal de liberale wereldorde beschermen?

Door Arend Jan Boekestijn - 25 maart 2018

De stabiliteit van de bestaande liberale wereldorde hangt af van leiderschap. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt echter niet veel op te hebben met orde, noch met vrijhandel. Maar wie kan de klassieke Amerikaanse rol als beschermer van de liberale wereldorde overnemen?

Na de Tweede Wereldoorlog bouwden de Amerikanen samen met de Britten aan een liberale wereldorde. De Angelsaksische wereld wilde voorkomen dat de wereld weer ten prooi zou vallen aan crisis, protectionisme, fascisme en een wereldoorlog.

Internationaal systeem van waarden, soevereiniteit en mensenrechten

Om dit te bereiken, werd er een internationaal systeem gecreëerd dat was gebaseerd op rechtsstatelijke waarden, soevereiniteit, mensenrechten en territoriale integriteit. Elk land kon lid worden van de Verenigde Naties (VN), de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het systeem werkte heel aardig aangezien de Verenigde Staten beschikten over veel economische en militaire macht, en via allerlei allianties verbonden waren met Europa en Azië. Het succes van de Amerikaanse democratie gaf ook het internationale systeem glans. Kernwapens zorgden ervoor dat bedreigers van de liberale wereldorde zich niet alles konden veroorloven.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.