René van Rijckevorsel Premium Corner

Kabinet op heilloze weg met staatswiet, ondanks voorlichting

03 april 2018

Het is goed dat de overheid via een landelijke campagne voorlichting gaat geven over de gevaren van blowen, om te voorkomen dat cannabisgebruik als normaal wordt beschouwd. Maar dat neemt niet weg dat het onwenselijk is dat de overheid drugs gaat verbouwen.

In 1976 sloeg Nederland onder het kabinet-Den Uyl een merkwaardige weg in door in de Opiumwet onderscheid te maken tussen ‘softdrugs’ (cannabis) en ‘harddrugs’ (de rest). Uniek in de wereld. Verkoop en gebruik van deze softdrugs zouden worden ‘gedoogd’, de teelt ervan niet.

Veel liquidaties houden verband met drugs

Ruim veertig jaar later is duidelijk wat dit ‘gedoogbeleid’ heeft opgeleverd. Allereerst een enorme criminele drugs­industrie. De in Nederland verbouwde cannabis is door veredeling zo sterk geworden, dat die de kracht heeft van een harddrug. Van de productie wordt ruim de helft geëxporteerd naar het buitenland. Criminele organisaties bestrijden elkaar op leven en dood om deze handel. Veel liquidaties houden daarmee verband.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel

Staatswiet: Aboutaleb denkt beter na dan kabinet

Ook leidde het beleid tot overlast. Grensgemeenten klagen steen en been over drugstoerisme. De drugs worden legaal verkocht op elke straathoek die zich verder dan 250 meter van een school bevindt – alsof een scholier geen 300 meter kan lopen of fietsen. En wat ook idioot is: in de ‘coffeeshops’ waar verkoop van wiet wordt gedoogd, mag gewoon worden gerookt. Dit is in alle andere horeca strikt verboden en tekent de ­hypocrisie van het gedoogbeleid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.