Syp Wynia Premium Corner

‘Hirsch Ballin had de bewaker van Geert Wilders moeten worden’

Door Syp Wynia - 13 april 2018

Oud-premier Ruud Lubbers (1939-2018) had Geert Wilders in 2010 ‘af willen stoppen’ door hem verantwoordelijkheid voor het volgende kabinet te geven op voorwaarde dat Lubbers’ beoogde minister van Justitie – Ernst Hirsch Ballin – ‘vetorecht’ zou krijgen op uitlatingen van Wilders ‘die staatsrechtelijk niet door de beugel’ zouden kunnen.

‘Ik zag Ernst Hirsch Ballin als de bewaker van Wilders,’ aldus Lubbers in zijn postuum verschenen ‘Persoonlijke Herinneringen’. ‘Die man moet getemd worden,’ aldus Lubbers.

Lubbers beweert in zijn memoires dat hij Wilders zelf heeft gevraagd in te stemmen met de bewakersrol die hij Hirsch Ballin had toegedacht en dat Wilders daarmee inderdaad ingestemd zou hebben.

Lubbers zou Wilders gezegd hebben: ‘Als jij deelneemt, ben je dan bereid om af te spreken dat je alleen maar dingen roept als ze het groene licht hebben van de minister van Justitie? Je doet toch stevige uitspraken tegen moslims. Ik vind dat je aan de grens zit, zo niet onredelijk bent; soms doe je dingen die niet kunnen’. Uiteindelijk zou Hirsch Ballin niet opnieuw minister van Justitie worden, laat staan ‘bewaker van Wilders’. Lubbers: ‘En Wilders wordt niet getemd’.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.