Rob Ramaker Premium Corner

Red het klimaat, vergeet uw lekkere leven

Door Rob Ramaker - 04 april 2018

Nauwelijks bekomen van het aangekondigde afscheid van de cv-ketel, wachtte Nederlanders alweer een nieuwe schok. In de toekomst moeten ze veel minder vlees gaan eten. Aan dit soort verrassingen kan iedereen maar beter wennen. Bij het vertalen van abstracte klimaatdoelen naar concrete plannen, wordt opeens duidelijk hoe klimaatbeleid in alle aspecten van het leven gaat ingrijpen.

Het eind 2015 in Parijs gesloten klimaatakkoord wil de temperatuurstijging van de aarde beperken tot maximaal 2 graden Celsius – en liefst tot 1,5 graad. Ook Nederland ondertekende dit akkoord, en committeerde zich aan een flinke reductie van de CO2-uitstoot. Over dertig jaar wil Nederland zo’n 95 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Dit kabinet loopt zelfs voor de troepen uit en wil in 2030 al 49 procent minder uitstoten – een sterkere vermindering dan in EU-verband afgesproken.

De praktische consequenties van deze doelen blijken immens.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.