Gerry van der List Premium Corner

De kwalijke verheerlijking van de crimineel Piet Piraat

Door Gerry van der List - 04 mei 2018

Het was een grappig relletje dat aan het denken zette. Vorig jaar liet de geohydroloog Michael Afanasyev weten dat hij van plan was aan de Technische Universiteit in Delft te promoveren in een aparte outfit. Bij de verdediging van zijn proefschrift hoopte de ingenieur een piratenkostuum te kunnen dragen en een vergiet op zijn hoofd te kunnen zetten.

Reden was dat hij zo kenbaar wilde maken dat hij priester is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. In bijzondere omstandigheden mag een promovendus afwijken van het kledingvoorschrift (een rokkostuum) en Afanasyev achtte zijn verering van het Vliegende Spaghettimonster bijzonder genoeg.

De promotiecommissie in Delft boog zich over het verzoek en wees het af. Ze kon vermoedelijk geen begrip opbrengen voor de ludieke stunt die wel een serieuze ondertoon heeft. Afanasyev wierp de interessante vraag op wanneer precies een overtuiging kan worden gedefinieerd als een religie waaraan burgers privileges kunnen ontlenen. Waarom wordt het rooms-katholicisme wel officieel als religie aanvaard en het geloof in spaghettimonsters niet? Dit is een vraag die zich principieel niet zo eenvoudig laat beantwoorden.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.