Philip van Tijn Premium Corner

IS-kinderen: Grapperhaus kan of wil probleem niet begrijpen

Door Philip van Tijn - 20 mei 2018

Niets is leuker of interessanter dan wanneer een minister in het openbaar zegt wat hij meent. Bij Pauw zei minister Ferdinand Grapperhaus dinsdag over de 145 jihad- of IS-kinderen: ‘De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten.’

Daags daarop moest hij ‘door het stof’ (terzijde: nu al dé uitdrukking van 2018 – en er zal nog vaak door het stof worden gegaan) en premier Mark Rutte kronkelde zich in nieuwe bochten om uit te leggen dat er geen sprake is van een beleidswijziging. Nu weet je het natuurlijk nooit bij Rutte: misschien liet de politiek onervaren Grapperhaus op verzoek van zijn premier wel een proefballonnetje op – het zou me niet verbazen.

Idee van de Kinderombudsman voor terugkeer was geen goed idee

Nog niet zo lang geleden schreef ik dat om tal van redenen de terugkeer van de kinderen geen goed idee is. Dat was nadat de Kinderombudsman, mevrouw Margrite Kalverboer, voor hun terugkeer en onze betrokkenheid daarbij had gepleit.

Lees het commentaar van Nikki Sterkenburg:

Terughalen kalifaatkinderen enorm veiligheidsprobleem

Mijn argumenten om dat niet te doen, zijn in die paar weken uiteraard niet veranderd: het is niet onze schuld dat ze daar zitten; voordat je het weet komen via gezinshereniging de ouders ook terug; het is heel onduidelijk of die kinderen (in meerderheid) wel de Nederlandse nationaliteit hebben; velen hebben (ook) een andere nationaliteit; ze vormen, na alles wat ze daar hebben meegemaakt, een voortdurend gevaar voor de beschaafde samenleving, zoals de benaming ‘wandelende tijdbommen’ aangeeft.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.