Gerlof Leistra Premium Corner

Nederland is roomser dan de paus: wietteelt lucratiever dan gedacht

Door Gerlof Leistra - 24 mei 2018

De omzet van illegale wietteelt is 1,5 miljard euro hoger dan gedacht, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in een herziening van de Nationale rekeningen 2015. De pakkans is veel lager dan werd aangenomen. De nieuwe cijfers kunnen leiden tot een hogere afdracht aan de Europese Unie. Nederland toont zich weer eens het braafste jongetje van de klas.

Bij de berekeningen van de opbrengst van illegale wietteelt ging het CBS uit van een pakkans van 40 procent. Volgens de politie is 20 procent realistischer. Er worden dus minder wiettelers ingerekend dan werd aangenomen. Maar ook 20 procent lijkt aan de hoge kant. De meeste experts gaan uit van 10 procent pakkans, maar het blijft giswerk.

Nederland is braafste jongetje van de klas

De totale toegevoegde waarde van illegale activiteiten is bijgesteld naar 4,8 miljard euro. Door die bijgestelde cijfers is Nederland het braafste jongetje van de klas. Zouden de Italianen de drugsopbrengst van de maffia in 2015 alsnog hoger aanslaan dan opgegeven? En gaan de Grieken de omzet van mensensmokkelaars hoger in de boeken zetten? Die kans is nihil.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.