Jelte Wiersma Premium Corner

Speelbal Balkan gebaat bij uitbreiding EU

01 mei 2018

Na meer dan halve eeuw van loze dreigementen is het eindelijk een keertje waar: meer Europa kan inderdaad een oorlog voorkomen.

Van politici mag je verwachten dat zij zorgvuldig formuleren. Maar dat is vaak niet zo. De Europese Unie (EU) wordt al sinds de jaren vijftig verkocht als een project dat een oorlog tussen (West-)Duitsland en Frankrijk voorkomt. Dit is onzin. Desondanks blijft het dreigement dat zonder de Unie opnieuw oorlog kan uitbreken een van de favoriete instrumenten om de EU te verkopen.

Kiezers zijn vaak nuchterder dan hun leiders

De Britse ex-premier David Cameron heeft gezegd dat er oorlog zou komen als de Britten en Noord-Ieren in een referendum zouden stemmen vóór het vertrek van hun land uit de Europese Unie. Politici hebben zo vaak op valse gronden met oorlog gedreigd als hun wijze raad niet werd opgevolgd, dat er nauwelijks meer iemand is die dit gelooft. Een meerderheid van de Britse kiezers stemde op 23 juni 2016 vóór de Brexit. In de logica van Cameron stemden zij daarmee voor oorlog. Daarmee maakte hij van de Britse kiezers oorlogszuchtige wezens.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.