Gerlof Leistra Premium Corner

Succesvolle wraking Wilders komt door juridische luiheid Hof

Door Gerlof Leistra - 22 mei 2018

Doordat het wrakingsverzoek van Geert Wilders is toegewezen, ligt het hoger beroep over de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van de PVV-leider zeker een half jaar stil. De wrakingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof tikte het Haagse Hof ongenadig hard op de vingers.

De wrakingskamer noemde de beslissing van het Haagse Hof om de onderzoekswensen van Wilders grotendeels af te wijzen ‘onbegrijpelijk’ en de vrees van vooringenomenheid bij de rechters ‘objectief gerechtvaardigd’. Een opmerkelijk hard oordeel, maar strikt genomen juist.

Dat Geert Wilders geen gelegenheid onbenut laat de rechterlijke macht partijdigheid te verwijten, is bekend. Het is misschien ongemakkelijk dat een Tweede Kamerlid dit doet, maar niet verboden. In 2016 wraakte Wilders met succes de voorzitter van de rechtbank. Niettemin werd hij uiteindelijk veroordeeld wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Hij kreeg overigens geen straf.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.