Philip van Tijn Premium Corner

Logica ver te zoeken bij feest- en gedenkdagen

Door Philip van Tijn - 06 mei 2018

Aanstaande woensdag gaat de vlag weer uit, voeren trams en bussen vlaggetjes, is er een bijzondere bijeenkomst in de Ridderzaal. En de dag wordt afgesloten met het traditionele Europa Concert op de Amstel, in aanwezigheid van het koninklijk paar. ‘Heb ik iets gemist?’ zult u zich afvragen. Nee, want bovenstaande zinnen hebben niets met de realiteit te maken.

Weliswaar is 9 mei sinds 1985 bestempeld als Dag van Europa (omdat op 9 mei 1950 de eerste paal werd geslagen voor wat nu de EU is), maar dat is iedereen ontgaan. Behalve in Brussel, want de Europese ambtenaren, die al zo veel tekort komen, hebben dan een vrije dag.

Onze kalender zit vrij vol met feest- en gedenkdagen. De meeste daarvan hebben een religieuze oorsprong, waarvan blijkens onderzoeken heel wat mensen de betekenis niet meer kennen. En omdat we feest- en gedenkdagen hebben van zowel katholieke als protestantse snit en ook nog twee Kerst-, Paas– en Pinksterdagen erkennen, hebben we er meer dan waar ook. En als we even niet op onze hoede zijn, komt daar nog een islamitische feest- of gedenkdag bij.

Kennelijk geen ruimte meer voor historische feest- en gedenkdagen

Omdat er al zoveel religieuze bijzondere dagen zijn, is er kennelijk geen ruimte meer voor historische feest- en gedenkdagen. Veel verder dan Alkmaars, Leidens en Groning(en)s Ontzet komen we niet, maar die worden alleen lokaal gevierd.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.