Rob Ramaker Premium Corner

Zorgen over insecten misbruikt voor politieke campagnes

Door Rob Ramaker - 15 mei 2018

Het is verre van zeker dat het aantal insecten in heel Nederland sterk is afgenomen. De stelligheid over de afname is misplaatst. Er is veel meer onderzoek nodig.

In twee recente studies wordt geconcludeerd dat het aantal insecten afneemt. In 2017 stelden Duitse en Nederlandse onderzoekers vast, op basis van gegevens verzameld door vrijwilligers, dat in een West-Duits gebied het aantal insecten in 27 jaar met driekwart is gedaald. Gisteren presenteerde Natuurmonumenten een rapport over twee van haar natuurgebieden waar volgens de tellingen sommige groepen insecten nog maar half zo veel voorkomen.

Rammelend onderzoek, zoals onlangs over de alarmerende achteruitgang van insecten, wordt geregeld gebruikt voor activistische doelen. Hoe herken je dergelijke actie-wetenschap?

Schuldige is allang aangewezen

De oorzaken zijn niet onderzocht, maar dat lijkt niemand te deren. Natuurliefhebbers, media en Kamerleden wisten allang wie de schuldige is. De landbouw is de grote boeman. En de zorgen over insecten zijn een mooie stok om de hond mee te slaan, in de campagne tegen bestrijdingsmiddelen en mestuitstoot.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.