Carla Joosten Premium Corner

Aanpak immigratie is niet populistisch

Door Carla Joosten - 24 juni 2018

Opvallende commentaren her en der in media over de immigratiecrisis. Van tv (Jinek) tot radio (Nieuwsweekend) en in kranten heet het dat er geen immigratiecrisis is maar een politieke crisis.

Daarbij wordt telkens gewezen op de wankelende regering-Merkel in Duitsland en de weigering van de nieuwe Italiaanse regering om de Aquarius vol migranten te laten aanmeren. ‘Politieke’ gebeurtenissen die de werkelijke crisis zouden vormen en niet de immigratie, want er komen momenteel immers zo weinig migranten naar Europa. De strijd tegen illegale immigratie zou alleen om electorale motieven zijn ingegeven en van populisme getuigen.

Optreden tegen mensensmokkel is niet populistisch

De redenering is abject. Treden Europese politici eindelijk op tegen de absurde mensensmokkel met zijn talloze verdrinkingsdoden, krijgen ze het verwijt populistisch te zijn. Dat ze onder druk staan als gevolg van Duitse en Italiaanse toestanden is niet fraai, maar Europese politiek is helaas een modderig gebeuren.

Het is waar dat de instroom niet zo groot is als pakweg in 2015, toen de oorlog in Syrië volop woedde. Maar moet de politiek wachten op een volgende oorlog of op een grotere stroom migranten op zoek naar een beter leven en nog meer verdrinkingsdoden totdat er maatregelen worden genomen?

Dat er sinds 2016 niets meer is gebeurd, is de werkelijke schande

Sinds in 2016 de Turkije-deal werd gesloten, is er in de Europese Unie amper nog wat gebeurd om asiel en immigratie beter te regelen. Dat is de werkelijke schande.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.