Robbert de Witt Premium Corner

Gesomber uitkomst ontmoeting Kim-Trump erg voorbarig

13 juni 2018

Zou het toeval zijn geweest dat Donald Trump en Kim Jong-un elkaar exact 38 minuten een-op-een spraken? Op het Koreaanse schiereiland is ‘38’ immers niet zomaar een getal: de grens tussen Noord- en Zuid-Korea, tussen onderdrukking en vrijheid, loopt sinds 1945 exact langs de 38ste breedtegraad.

Ruim zeventig jaar duurt de isolatie van Noord-Korea, waar 25 miljoen burgers leven, onwetend van de buitenwereld. En waar Kim, die zelf in weelde baadt, alles doet om aan de macht te blijven. Intussen werkt de Kim-dynastie al veertig jaar aan kernwapens. Als Noord-Korea eenmaal een atoombom heeft, dan laten de Amerikanen – die dit land tijdens de Korea-oorlog (1950-1953) zoveel verliezen toebrachten – het wel uit hun hoofd om opnieuw aan te vallen, zo was en is de leidende gedachte in Pyongyang.

Na jaren van stiekeme kernproeven en leugens over het bestaan van zo’n kernprogramma, verklaarde Kim Jong-un eind vorig jaar dat hij een kernwapen heeft, én beschikt over raketten die San Francisco, of zelfs Chicago kunnen raken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.