Nikki Sterkenburg Premium Corner

Idee 24-uursopvang We Are Here is schattig, maar naïef

Door Nikki Sterkenburg - 04 juni 2018

Het was naïef om te denken dat de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here het plan van de 24-uursopvang zouden omarmen, en vanuit daar zouden werken aan hun terugkeer. Want de actiegroep wil helemaal niet terug en trekt liever krakend rond.

Het begon allemaal in 2012, toen zo’n vijftig asielzoekers uit boosheid over het Nederlandse uitzetbeleid een tentenkamp in Ter Apel opzette. Na de ontruiming verkasten zij naar de achtertuin van de Protestantse Diaconie in Amsterdam-Osdorp, om zich vervolgens eind 2012 in de Jozefkerk in Amsterdam-West te vestigen. Sindsdien trekt de groep krakend door Amsterdam, van garage tot aan kantoorpanden en woningen.

Met dank aan kerk en krakers

Lees hier de reportage uit 2015

Vele handreikingen

Intussen zijn er vele handreikingen gedaan. Zo bood de eerdere Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan hen in groepjes op te vangen, verspreid over asielzoekerscentra door het land. Die handreiking weigerden ze. Zolang ze als groep samen bleven, zou hun stem luider worden.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.