Arendo Joustra Premium Corner

De NPO heeft een drastische reset nodig

Door Arendo Joustra - 30 juni 2018

Een rol die de publieke omroep altijd met verve speelt, is die van slachtoffer. De NPO heeft het grootste budget van alle mediaorganisaties, maar doet alsof hij door Den Haag voortdurend wordt mishandeld, getreiterd en gepest.

Geen organisatie in Nederland die zo vaak ach en wee roept als de NPO. En als een verwend kind altijd om een uitzonderingspositie vraagt. Je moet maar durven.

NPO speelt doorzichtig spel

Toegegeven, het spel wordt meesterlijk gespeeld. Zo vindt het kabinet dat de NPO moet bezuinigen om tegenvallende advertentie-inkomsten op te vangen. Dat moeten alle media, maar de NPO weet het zo te spelen dat het lijkt of Den Haag de omroepen een extra bezuiniging oplegt. Het liefst ziet de NPO dat de belastingbetaler het verschil bijpast. Terwijl de NPO een budget heeft waarvan je een heel academisch ziekenhuis kunt betalen.

Om druk uit te oefenen op Den Haag, suggereert de NPO dat de omroepen gaan schrappen in ‘journalistieke’ programma’s als Brandpunt en Andere Tijden. Dat dreigement moet in Den Haag een lobby op gang brengen die het kabinet moet laten inbinden. Een doorzichtig spel, waarin minister voor Media Arie Slob (ChristenUnie) niet zal trappen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.