Gerlof Leistra Premium Corner

Symboolwetgeving voor ‘gewelddadige’ agenten is verkeerd signaal

Door Gerlof Leistra - 20 juni 2018

Dat het ministerie van Justitie en Veiligheid een lagere straf wil voor agenten die in strijd met de regels geweld gebruiken, is symboolpolitiek. Rechters houden al rekening met hun bijzondere positie en lastige werk. Intrekken, dat wetsvoorstel.

Agenten die tegen de regels van hun ambtsinstructie buitensporig geweld gebruiken, kunnen in het uiterste geval worden vervolgd voor doodslag. Daar staat maximaal vijftien jaar cel op. Volgens het wetsvoorstel kunnen agenten straks alleen worden vervolgd voor schending van de ambtsinstructie. Daar staat maximaal drie jaar celstraf op. Ook zou er een aparte ‘blauwe kamer’ moeten komen, bestaand uit rechters die ervaring hebben met zaken tegen agenten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.