Arthur van Leeuwen Premium Corner

Onderwijsinspectie is toe aan zelfinspectie

Door Arthur van Leeuwen - 05 juli 2018

Door de recente examenaffaires ligt de Onderwijsinspectie onder vuur. Het verwijt ‘falend toezicht’ is snel gemaakt, maar er liggen wel twee vragen. Eén: heeft de inspectie zicht op de handelwijze van schoolbesturen? Twee: houdt ze de kwaliteit van het onderwijs zelf afdoende in de gaten?

Drie scholen trokken de aandacht met kwesties rond de examinering. Op het VMBO Maastricht, waarin het Porta Mosana College en Sint-Maartenscollege opgingen, krijgen 354 leerlingen hun diploma niet omdat niets deugde van de schoolonderzoeken. Het Rijswijks Lyceum ontsloeg docenten omdat zij leerlingen illegaal aan hogere examencijfers hielpen. En op het Vreewijk Lyceum in Rotterdam zakten belachelijk veel leerlingen voor hun eindexamen en zijn door leerlingen schoolexamens gestolen en verspreid. Hoe kan dat?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.