Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Bevrijde Halsema is verademing: ik hoor bijna mezelf!

Door Afshin Ellian - 24 augustus 2018

Politici moeten worden beoordeeld op hun daden. Een VVD-burgemeester kan zich als een linkse burgemeester gedragen. Er zijn ook linkse politici die als rechtse rakkers kunnen handelen, zoals Femke Halsema nu laat zien. Dat is wel degelijk geloofwaardig.

Dat heeft te maken met de specifieke functie van een burgemeester. Een burgemeester is na zijn of haar benoeming niet afhankelijk van een politieke partij. Dat is anders als een burgemeester nog een carrière binnen zijn partij ambieert. In dat soort gevallen probeert een burgemeester niet al te ver af te wijken van de lijn van zijn partij en vooral zijn aanhang.

Politicus moet rekening houden met kiezers, burgemeester hoeft dat niet

Een politicus moet zich vooral bekommeren om het draagvlak binnen zijn eigen partij. Daarnaast moet een politicus rekening houden met zijn kiezers, de achterban. Het gaat hier niet om de kiezers die op de beoogde politicus hebben gestemd. De kiezers van een partij vormen de echte achterban van een politicus. Een burgemeester binnen ons bestel hoeft in beginsel geen rekening te houden met zijn of haar politieke partij.

Oud-burgemeester van Den Haag Jozias van Artsen (VVD) koos ervoor om zich onafhankelijk van zijn partij op te stellen. Ook de kiezers van de VVD interesseerden hem niet meer. Waar oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen stopte, ging Van Artsen verder: passieve en actieve samenwerking met salafisten.

Dat deed Cohen niet, althans niet bewust. Van Aartsen en Cohen horen nu thuis in de geschiedenisboeken over de lokale politiek. Ze zijn niet langer relevant voor de hedendaagse politieke discussies. Natuurlijk was iedereen benieuwd naar de nieuwe burgemeester van Amsterdam: ging zij, net als haar voorgangers, het islamisme ruim baan geven?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.