Syp Wynia Premium Corner

Ceuta bewijst juist dat illegale immigranten goed zijn tegen te houden

Door Syp Wynia - 01 augustus 2018

Het was lange tijd gangbaar om de massale immigratie uit Azië en Afrika naar Europa te bejegenen met een mengeling van optimisme, humanisme en fatalisme. De immigratie zou een culturele en economische verrijking betekenen voor het ontvangende continent, dat aan vergrijzing en krimp ten onder dreigde te gaan.

De immigratie diende te worden verwelkomd om de landverhuizers een veilig heenkomen, dan wel een betere toekomst te bieden. En wie dan nog niet overtuigd was, kreeg te horen dat het toch niet tegen te houden is, of dat immigratie nu eenmaal van alle tijden is. Als het al geen zegen was, dan was er toch niets aan te doen.

De aanprijzing van de massale immigratie uit Azië en Afrika als welkome verrijking, dan wel als probaat middel tegen vergrijzing, zijn door de praktijk voldoende weerlegd. Dat geldt in toenemende mate ook voor het fatalistische argument ‘dat ze toch niet tegen te houden zijn’.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.