Nikki Sterkenburg Premium Corner

Er zijn betere namen voor straten dan die van Beyoncé

Door Nikki Sterkenburg - 08 augustus 2018

Het streven van het feministische collectief De Bovengrondse om meer straten vrouwennamen te geven, is sympathiek. Maar de actie laat vooral een gebrekkig historisch besef zien, en toont dat het feminisme in een deplorabele staat verkeert.

De Bovengrondse koos twaalf namen van vrouwen die zij graag in straatnamen zou terugzien, waaronder die van het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid Suze Groeneweg (1875-1940). Maar het bleef niet beperkt tot Nederlandse namen, ook de Britse wiskundige Ada Lovelace (1815-1852) staat op de lijst.

Afshin EllianAfshin Ellian: Wat gaan feministes nog meer verbieden? Lees verder

Goed, het gaat misschien wat ver om tussen die namen ook die van Margaret Thatcher (1925-2013) te verwachten – die vergeleek feminisme immers met vergif. En er zijn in Nederland al diverse straten vernoemd naar vrouwen als natuur- en scheikundige Marie Curie (1867-1934), feministe Wilhelmina Drucker (1847-1925) en voormalig PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales (1931-1994) – al was die laatste wars van feminisme.

Maar het is vreemd dat de naam van zangeres Beyoncé ook in het rijtje van De Ondergrondse staat. Waarom is Beyoncé überhaupt een feministisch rolmodel?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.