Met podcast Premium Corner

Ook huidige militairen kunnen blij zijn met vonnis rechtbank treinkaping

Door Eric Vrijsen - 01 augustus 2018

Advocaat Liesbeth Zegveld keek zuur toen zij het vonnis van de Haagse rechtbank in de zaak De Punt vernam. Ze voerde namens de nabestaanden van de Molukse treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja, die juni 1977 omkwamen toen mariniers de trein bij De Punt bestormden, een jarenlange civiele procedure tegen de staat. Volgens Zegveld werden de twee plompverloren geëxecuteerd.

De rechter zag het anders. Bij eerdere Molukse acties vielen diverse doden en werden juist onschuldige burgers koelbloedig vermoord. De kapers bij De Punt hadden zich klaarblijkelijk met dit terrorisme geïdentificeerd. In een brief aan de regering dreigden ze alle 51 gegijzelden te doden. Een aantal was al eens op het talud gezet en onder schot gehouden.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.