Syp Wynia Premium Corner

Identiteitspolitiek maakt meer kapot dan je lief is

18 augustus 2018

Het oorspronkelijke doel van links kwam voort uit de behoefte om een groot deel van de bevolking een beter bestaan te bezorgen: kortere werkweek, kortere werkdag, beter loon, meer zekerheden, een onbezorgde oude dag en een betere toekomst voor de kinderen. Sympathisanten uit de burgerij gaven steun. Kerken bewogen een beetje mee, al was het maar uit angst dat de aanhang zou weglopen naar de goddeloze socialisten.

Maar is het links van nu nog wel het links van toen?

In veel opzichten niet. De meest linksen, de communisten, leden aan ernstig geloofwaardigheidsverlies toen Stalin en Mao als mensenverdelgers ongeveer net zo effectief bleken als Hitler. De sociaal-democraten haalden veel van hun sociaal-economische doelstellingen binnen, maar verlegden toen hun doelen naar de wereld en omarmden landverhuizers als het nieuwe proletariaat.

Kosmopolitisch links bezorgder over klimaat dan over arbeiders

Het communisme verscheen in de jaren negentig in een nieuwe gedaante en raapte als eerste degenen op die door de sociaal-democratie waren verlaten. Een nieuw soort links was bezorgder over het klimaat dan over de arbeiders en omarmde bovendien de multicultuur. Kosmopolitisch links, een beetje de volwassenen-afdeling van dat groene links, was ook erg voor Europa, het klimaat en voor immigratie, zo lang ze er zelf maar geen last van hadden. Sommigen gaven zelfs voorrang aan solidariteit met dieren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.