Gerry van der List Premium Corner

Eijk en Franciscus: twee trieste gezichten van een worstelende kerk

Door Gerry van der List - 16 september 2018

Het was weer een sombere week voor de vaderlandse katholieken. Zaterdag zette NRC Handelsblad nog eens op een rij welke hoge kerkleiders in Nederland betrokken waren bij seksueel misbruik en het toedekken daarvan. De conclusie was dat de helft van de (hulp)bisschoppen en kardinalen sinds de Tweede Wereldoorlog op de hoogte was van de misstanden zonder adequaat te hebben ingegrepen.

Kort daarvoor  had een blik in de toekomst van de hoogste katholiek van Nederland een schokkende illustratie gevormd van de neergang van de kerk. Kardinaal Wim Eijk voorspelde dat over tien jaar in zijn aartsbisdom Utrecht in nog maar tien tot vijftien kerken eucharistievieringen zullen worden gehouden. Dat zijn er nu nog 280.

Franciscus wekte de indruk schoon schip te kunnen maken

De aartsbisschop is er niet de man naar om met warmte een hoopvolle boodschap uit te dragen. Eijk heeft het imago van een vormelijke, kille saneerder. Maar zijn tegenpool op de Heilige Stoel, op wie hij publiekelijk opmerkelijk felle kritiek heeft geleverd, maakt eveneens een wat trieste en onmachtige indruk.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.