Gerlof Leistra Premium Corner

ING speelde met de veiligheid van Nederlandse burgers

Door Gerlof Leistra - 05 september 2018

Dat ING jarenlang criminelen en mogelijk terroristen vrij spel bood om hun misdrijven te financieren of opbrengsten weg te sluizen, is alarmerend. Duizenden signalen van witwassen en het betalen van smeergeld werden gemist of veel te laat aan de politie gemeld voor nader onderzoek. De megaboete is nog geen garantie dat de bank zijn vitale taak als poortwachter nu wel waarmaakt.

Teruglezen: Liesbeth Wytzes schreef een profiel van ING-topman Ralph Hamers

Bewust stelde ING het controlesysteem zo in dat er niet meer dan drie meldingen van fraude, witwassen of terrorismefinanciering uit de data naar voren kwamen. Door onderbezetting en onvoldoende opgeleid personeel werden daardoor tussen 2010 en 2016 duizenden signalen gemist.

Wel opgepikte signalen werden niet of veel te laat gemeld aan de Financial Intelligence Unit van de Nationale Politie. Criminelen en terroristen hadden dus hoegenaamd vrij spel om hun kwade zaken via bankrekeningen bij ING te regelen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.