Jelte Wiersma Premium Corner

EU-grenswacht is zoveelste onnodige plan Merkel en Macron

Door Jelte Wiersma - 26 september 2018

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU), de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker willen een Europese grenswacht van 10.000 mensen. Het is de zoveelste Duits-Franse poging om EU-landen verder te europeaniseren.

Merkel en Macron willen 3.000 EU-grenswachters aan de Schengengrens stationeren en daarnaast EU-landen verplichten samen 7.000 grenswachters te leveren. Die worden niet in hun eigen land, maar elders in de Unie ingezet: aan de EU-grens in Spanje, Italië, Griekenland, Polen, Hongarije enzovoort. Onder hen ongetwijfeld naar verhouding veel Franse en Duitse grenswachters. Frankrijk en Duitsland willen zo het geweldsmonopolie van EU-grenslanden – dus niet dat van henzelf – doorbreken. Het past in het beeld van de EU als Duits-Frans vehikel.

Schengenlanden als Spanje, Italië moeten zelf buitengrens controleren

Toch is er wat betreft de grenzen niet sprake van een probleem dat vraagt om een EU-oplossing. Het Verdrag van Schengen bepaalt dat de binnengrenzen van de verdragslanden open zijn. En het bepaalt dat landen inkomende personen uit niet-verdragslanden controleren. Het is aan Schengenlanden als Spanje, Italië en Griekenland om zelf hun grenzen en daarmee de Schengenbuitengrens te controleren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.