Jelte Wiersma Premium Corner

Europa verliest bij onzalige Brexit

Door Jelte Wiersma - 15 oktober 2018

Voor Europeanen – inclusief de Britten – is het van groot belang dat het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten nauw met elkaar verbonden blijven. Merkel, Macron en May mogen daarbij de fouten van hun voorgangers niet herhalen.

De leiders van de Europese mogendheden wilden in 1914 geen oorlog en toch ontstond die als het ware per ongeluk. De Eerste Wereldoorlog was het gevolg van misverstanden, wantrouwen en onbedoelde consequenties van ondoordachte daden.

Dezer dagen tekent zich allerminst een oorlogsscenario af, maar aan misverstanden en wantrouwen geen gebrek tijdens de Brexit-onderhandelingen. Woensdag komen de 27 regeringsleiders van de Europese Unie (EU) plus mogelijk de Britse premier Theresa May in Brussel samen om nog maar eens te praten over de toekomstige onderlinge relatie.

De Britten weten niet wat ze willen, al vijfhonderd jaar niet

Probleem is dat de Britten weten niet wat ze willen. Dat weten ze overigens al vijfhonderd jaar niet. De Britse oud-premier Winston Churchill zei het zo: ‘De Engelsen trekken nooit een streep zonder die wazig te maken.’ De EU-regeringsleiders hebben zonder zelf een plan te hebben tot nu toe achterover in de stoel gehangen en elk wankel voorstel waarmee May kwam afgeschoten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.