Onno Aerden

Geachte Ben Smith …

Door Onno Aerden - 06 oktober 2018

Gefeliciteerd met uw nieuwe baan als topman van Air France KLM. U zult worden bedolven onder goedbedoelde adviezen dezer dagen – mijn advies is: laat die maar even voor wat ze zijn. Want ik garandeer u dat ze allemaal zullen lijden onder die ene tragische consultantswaarheid: culture eats strategy for breakfast.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Er is dan ook al meteen een hoop ellende uitgebroken – niet in de laatste plaats omdat u als CEO een plek opeist in de raad van commissarissen van KLM. De botte bijl: dat doet pijn.

Daar kunt u terecht tegenin brengen dat het huis flink moet worden opgeschud – ze hebben u niet voor niets gekozen. En dat heeft u meteen ook goed duidelijk gemaakt. U heeft het krachtigste wapen dat een aantredende topman in handen krijgt, geweldig gebruikt: het neerzetten van uw visie via een krachtig, beklijvend beeld. U liet een videoboodschap maken voor alle bijna honderdduizend medewerkers van de club, waarin u ijskoud stelde dat als de boel niet snel en grondig op de schop gaat, KLM Air France hetzelfde lot is beschoren als Sabena, PanAm en Swissair: opgedoekt, weggevaagd.

Die zit. Hulde! De truc is nu om zo min mogelijk te gaan afwijken van dat krachtige openingsstatement, van uw doel. Plak dus een sticker op uw laptop met daarop de volgende note to self: ik zal elke week dat videootje terugkijken – en mezelf vervolgens de vraag stellen: lig ik op koers?

Alleen door uw – inmiddels bij iedereen bekend te veronderstellen – vlijmscherpe boodschap als een mentale tatoeage met u mee te dragen, kunt u namelijk de onderhandelingen in met collega-bestuurders, vakbonden, stakers, mensen die vinden dat het allemaal te snel gaat, ICT-sceptici, Schipholbazen en bleke marketeers die om de zin de woorden Etihad en Emitrates laten vallen.

Uw ‘heritage’ daarbij is uw tot op heden kennelijk overtuigende carrière, natuurlijk – maar veel meer is van belang dat u Canadees bent: geboren in een land dat in tweeën één is, gewend aan een samengaan van talen en culturen – aan de frictie die dat oplevert en het moois dat daaruit opbloeit.

Red de boel door de straffe Canadees te blijven die u bent.

Sterkte.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.