Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Aanpak jihadisme lijkt op dweilen met kraan open

05 oktober 2018

Hoewel de AIVD complimenten verdient voor het tijdig stoppen van Hardi N., het brein achter de verijdelde aanslag door Arnhemse jihadisten, pakt Nederland het probleem niet bij de wortel aan, meent Afshin Ellian. Een terugblik op de bestrijding van islamitische terreur in de afgelopen jaren.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Weer zijn we ontsnapt aan een gruwelijke aanslag. Er zijn recent al twee aanslagen gepleegd in Nederland. De eerste werd door de pleger daarvan niet als aanslag opgeëist, maar het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat hij wel met een terroristisch motief heeft gehandeld. Het gaat hier om de Syrische asielzoeker die dit voorjaar willekeurige burgers met een mes aanviel.

Daarentegen werd de tweede aanslag wel door de pleger daarvan opgeëist. Een Afghaanse afgewezen asielzoeker uit Duitsland viel op 12 september mensen aan in het Centraal Station van Amsterdam. Er is in de afgelopen jaren ook nog een aantal aanslagen verijdeld. Dus ook wij zijn niet echt gespaard gebleven wat jihadistisch terrorisme betreft.

Ook met de handvuurwapens hadden ze enorme ellende kunnen aanrichten

In Arnhem en Weert werden afgelopen week zeven mannen aangehouden op verdenking van de voorbereiding van een aanslag tijdens een groot evenement in Nederland, waarbij veel slachtoffers zouden vallen. Ze zochten naar bomvesten, of althans naar een manier om die te produceren. Ook waren ze op zoek naar automatische geweren, zoals kalasjnikovs.

Lees deze blog van Afshin Ellian over de aanslag op Amsterdam Centraal: ‘Schengen’ geeft jihadisten grenzeloze mogelijkheden

Volgens het OM beschikten ze over vijf handvuurwapens. Ook daarmee hadden ze enorme ellende kunnen aanrichten: Mohammed Bouyeri vermoordde Theo van Gogh met een handwapen in 2004.

Hardi N. is de spil in dit netwerk van Arnhemse jihadisten. Hij wilde aanvankelijk naar Syrië gaan om zich aan te sluiten bij het Al’Qaida-filiaal Jabhat al-Nusra. Hij werd daarvoor vervolgd door het OM. Natuurlijk beweerde hij destijds dat hij de Syrische weeskinderen wilde helpen. Wie niet?! In werkelijkheid wilde hij nog meer kinderen wees maken door deel te nemen aan de Syrische jihad. Uiteindelijk werd hij in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 21 maanden voorwaardelijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.