Onno Aerden

Beste Wouter Koolmees … pak de regie!

Door Onno Aerden - 23 november 2018

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan minister Wouter Koolmees: neem de regie, zichtbaar, hoorbaar, met ferme hand …

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Het debacle rond de herziening van het pensioenstelsel, het treurige zwartepieten sindsdien: dit alles noopt mij tot een korte bespiegeling over een essentiële leiderskwaliteit. Het nemen van de regie, zichtbaar, hoorbaar, met ferme hand. Ook het tonen van leiderschap is communicatie: naast inhoud is er immers die verrekte beeldvorming. Dat weet u als beroepspoliticus ook.

Resultaat is aan niemand uit te leggen

Eerst de inhoud, die is rampzalig genoeg. Het is aan niemand uit te leggen dat de ‘polder’ er na jaren gesoebat over kwartjes en dubbeltjes niet uit is gekomen, dat we worden opgezadeld met mogelijke pensioenkortingen en premieverhogingen in tijden dat het geld tegen de plinten van de pensioenfondsen opspat.

En dan, interessanter, de pijnlijke inhoud áchter die inhoud: het ooit zo geroemde ‘poldermodel’ lijkt inmiddels te worden gedragen door een club oudere mannen en vrouwen die de maatschappij bezien door een achteruitkijkspiegel. Wanhopig klampen ze zich vast aan gevestigde belangen en ingesleten overlegstructuren, terwijl de wereld om hen heen verandert met de snelheid van het licht.

Het beeld was niet al te best …

Enter: de verantwoordelijk minister. U dus. En dan wordt het ‘beeld’ ineens belangrijk. U liet – in een kabinetsreflex om dingen ‘te laten gebeuren’, zie ook het zwartepietendebat – op afstand het overleg ontsporen. U keek ernaar toen de premier in een pathetische en naar al snel bleek futiele lastminutepoging ostentatief tussen de partijen stapte. Dat de boel vervolgens alsnog klapte.

In Nieuwsuur keek u terug op die rampzalige nacht, op de sms’jes van Haagse journalisten terwijl nog werd overlegd – ze meldden u dat het was geklapt, dat de bonden niet akkoord waren. U zei ook nog dat Rutte toen ook maar de handdoek in de ring gooide.

Mijn hemel, wat een beeld.

Tip: dwing akkoord af

De Kamer eist nu harde actie. Van u. Namens het volk. Dat u niet veel eerder uw belangrijke rol opeiste, de partijen luidruchtig terechtwees, de premier zichtbaar flankeerde, dat u ook nu nog lijkt te wachten op parlementair mandaat: het is allemaal niet bijster sterk. Tip: honoreer het verzoek van het parlement, wees volgende week de leider die u zichzelf wenst, gebruik de u democratisch toegevallen macht en dwing partijen tot het akkoord dat kennelijk vlakbij was.

Word de regisseur die dit dossier nodig heeft. En toon ons dat.

Succes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.