Marieke ten Katen Premium Corner

Beter financieel toezicht nodig in de zorg

Door Marieke ten Katen - 01 november 2018

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de twee ziekenhuizen die vorige week failliet zijn gegaan. Daarbij hadden vooral emoties de overhand. Maar de feitelijke vraag luidt: is het financiële toezicht in de zorg voldoende? Het antwoord daarop is nee.

De emoties liepen woensdag hoog op in de Tweede Kamer tijdens het debat over de twee ziekenhuizen die donderdag 25 oktober failliet zijn verklaard. De PVV vond dat de minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) hoogstpersoonlijk naar het MC Slotervaart in Amsterdam en de MC Groep in Flevoland had moeten rijden om sluiting van de ziekenhuizen te voorkomen. De SP pleitte, niet voor het eerst, voor een totale stelselwijziging, omdat de marktwerking de boosdoener zou zijn.

De feiten – dat ziekenhuizen efficiënter moeten werken en moeten concurreren op kwaliteit – werden in de discussie nogal eens uit het oog verloren. Uiteindelijk leidden alle tranen en stemverheffingen af van de échte vraag: heeft het ministerie van Volksgezondheid voldoende in beeld met welke ziekenhuizen het financieel slecht gaat?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.