Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Biografie Uri Rosenthal: leerzaam voor immigranten

Door Afshin Ellian - 05 november 2018

De biografie van oud-minister Uri Rosenthal, die deze week verschijnt, is tragisch en indrukwekkend. Hoe de Joodse familie zich herpakte na de verschrikkingen van de Holocaust, is leerzaam voor de huidige generatie migranten, schrijft Afshin Ellian.

Een biografie dwars door historische gebeurtenissen heen, is pas een echt verhaal. Hoewel velen, ambtenaren en studenten door hem zijn opgeleid, is hij zelden te zien in de vaderlandse media. Deze week verschijnt bij uitgeverij Prometheus zijn biografie: Waarnemer, adviseur, beslisser. Een compacte maar perfecte titel voor de biografie van Uriël (Uri) Rosenthal.

Rosenthal en zijn familie herbergen tragische episode uit geschiedenis

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Hij is een geboren waarnemer. Een waarnemer die ook een beslisser was geworden: senator voor de VVD,  fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en uiteindelijk minister van Buitenlandse zaken. Kort na 9/11 schreef hij samen met Erwin Muller een boek (‘Het terroristische kwaad’) dat we nog steeds in het onderwijs gebruiken. Rosenthal is een uitstekende wetenschappelijke waarnemer.

Maar met wetenschappelijke waarnemingen en politieke activiteiten kun je nog geen boeiende biografie schrijven. Uri Rosenthal is gelukkig veel meer dan deze drie woorden. Hij en zijn familie herbergen een onuitwisbare tragische episode uit de geschiedenis van Nederland en Europa. Ik ga u voorzichtig meenemen naar een deel van zijn indrukwekkende biografie.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.