Jelte Wiersma Premium Corner

Europa heeft Brits leiderschap nodig, geen verminkte eilandnatie

15 november 2018

De voorlopige overeenkomst die de Britse premier Theresa May en de Franse EU-onderhandelaar Michel Barnier hebben gesloten, is een gedrocht. Politiek is de overeenkomst misschien het maximaal haalbare, maar heel Europa verliest, schrijft Jelte Wiersma.

Compromissen zijn meestal lelijk, maar de Brexit-deal is niet om aan te zien. Het Verenigd Koninkrijk verliest doordat het (voorlopig) grotendeels een kolonie wordt van de Europese Unie (EU). De EU-regels blijven immers van kracht en handelsakkoorden sluiten met andere landen kunnen de Britten niet of nauwelijks. Daardoor kunnen zij niet bewijzen dat er buiten het keurslijf van de EU-regels democratisch en economisch gezien een florerende toekomst mogelijk is.

Meer van Jelte WiersmaDuits-Franse EU vernielt Europa

Dat leidt ertoe dat Duitsland en Frankrijk niet onder druk komen te staan om de Europese Unie te saneren, meer en betere handelsverdragen te sluiten en allerlei regels af te schaffen. Zeker als de Britse economie, mede door de voorgestelde Brexit-overeenkomst, zou gaan haperen, dreigt zelfgenoegzaamheid in Berlijn en Parijs. Terwijl de vele EU-regels en de onmogelijkheid om te innoveren Europa steeds verder doen achterlopen op de Verenigde Staten en Azië.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.