Eric Vrijsen Premium Corner

Den Haag stapelt onderzoek op onderzoek

Door Eric Vrijsen - 02 november 2018

De oppositie heeft er een handje van en gemakzuchtige ministers zeggen toe: er moet extra onderzoek komen. Zo zetten ze hete kwesties in de ijskast. Maar gratis is al dat onderzoek niet. De belastingbetaler rekent af. Een oud-minister over het onderzoek naar de Schipholbrand: ‘Dat rapport heeft de staat honderden miljoenen gekost.’

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) greep na het ongeval met de Stint op 20 september kordaat in. Die ‘bijzondere bromfiets’ waarmee elke dag duizenden kinderen op weg waren van en naar hun kinderdagverblijven moest meteen van de weg. In Oss waren vier kinderen omgekomen en elders in het land was gebleken dat het vervoermiddel ‘op hol kon slaan’.

Voorlopig moest het kreng opgehokt. De fabrikant had immers technische wijzigingen verzwegen en daarmee was een eerdere vergunning vervallen. Ieder weldenkend mens zou zeggen: prima beslissing. Veiligheid voor alles.

Maar donderdag in de Tweede Kamer had Van Nieuwenhuizen het moeilijk. De linkse oppositie kraakte haar voortvarende maatregel, want misschien was dat vervoermiddel met slechts een extra rem te beveiligen. Waarom was dit niet onderzocht?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.